Onverklaarde Lichamelijke Klachten

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Cursus

De cursus ‘Omgaan met de gevolgen van onverklaarde lichamelijke klachten’ bestaat uit 13 bijeenkomsten van 2 uur in een groep van maximaal 8 patiënten. In de cursus brengen patiënten de gevolgen van de lichamelijke klachten voor hun dagelijks leven in kaart. Vervolgens worden er handvatten aangereikt om met deze gevolgen om te gaan en kwaliteit van leven te verbeteren. Het doel van deze cursus is, dat patiënten zelf (en niet hun klachten) weer hun leven bepalen, zodat hun kwaliteit van leven -ondanks de klachten- zo hoog mogelijk blijft.

Eén van de handvatten, die wordt aangereikt in de cursus, is de ademhalings- en ontspanningsoefening voor 2 veel voorkomende automatische reacties van het lichaam op pijn. In reactie op pijn spant het lichaam niet alleen de spieren rondom de pijnplek aan om verdere beschadiging te voorkomen, maar kan het lichaam ook sneller gaan ademhalen. Een snellere ademhaling kan bijvoorbeeld tot een drukkend gevoel in de borst leiden of een licht gevoel in je hoofd. Deze reacties op pijn kunnen tot extra klachten leiden bovenop de klachten die er al waren. Deze neerwaartse spiraal kan doorbroken worden door het automatisch aanspannen van de spieren te vervangen door het ontspannen van spieren en de versnelde ademhaling te vervangen door een rustiger ademhaling. Hiervoor wordt in de cursus de ademhalings- en ontspanningsoefening aangereikt. In de cursus worden 5 verschillende versies voor de ademhalings- en ontspanningsoefeningen aangereikt. Door deze 5 versies van 1 naar 5 te doorlopen, wordt de ademhalings- en ontspanningsoefening steeds korter en uiteindelijk onzichtbaar gemaakt. Hierdoor kan de oefening ook gebruikt worden in meer openbare ruimtes, zoals bijvoorbeeld tijdens een verjaardag of een busrit. De 5 versies van de ademhalings- en ontspanningsoefening kunnen in MP3-formaat gedownload worden via het menu ‘Downloads cursusmateriaal’.

Een aantal reacties op de cursus van patiënten: “Ik ben mezelf serieus gaan nemen.”, “Ik raak niet meer in paniek van mijn klachten.” en “Ik hoef overdag niet meer te slapen.” Ook het contact met andere cursisten wordt als steunend ervaren: “Ik ben met mensen die me begrijpen en in dezelfde situatie zitten.” en “Ik ben niet de enige met klachten.” Klik hier voor een interview met één van de cursisten van de cursus.


 

logo.png

Inloggen